fredag 12 september 2008

Kram...

Omedelbar allergisk reaktion och otrevligt kliande utslag....det är vad jag får av missbruk av ord! Ord som - i rätta händer - kan smälta isberg och äger en släggeffekt som kan riva Berlinmurar.
Ord som istället i tid och otid används för att dölja användarens frånvaro av mod, brist på förmåga till omsorgsfull formulering, brist på tid (låt bli att kommunicera då!) eller närvaro av pinsam åtbördsfattigdom, som ljummen mellanmjölk. Inte iskall fetmjölk, fantastiskt dålig för cholesterolet, men barndomsgott, inte lättmjölk, en tydlig personlig deklaration av avståndstagande från produkten, "egentligen".... Nej, ljummen mellanmjölk, ett .... ingenting. Lagom. Hjälp!!

Nu till själva ordet. Kram. Ärligt, hur många minnesvärda kramar har ni fått? Kramar där kroppar förs samman i en nästintill glädjedans, där den enda logiska nästföljande åtbörd är att ta avstånd, armlängds avstånd, för att se att det verkligen är honom/henne man omfamnar!
Och sen.
Hur många fisljumma och halvpinsamma då, där pinsamheten fullbordas av ett lätt och flyktigt smådunkande på den andres rygg? Där nästföljande logiska åtbörd är att vända bort blicken och söka bekräftelse på hur sjysst detta var bland åskådarna?

Och sen.
Säga vad man vill, men i båda ovan skildrade scenarion har man hur som helst bonussen - avsiktlig eller icke, önskad eller icke - av att ha som minst en gnutta kroppskontakt. Som vi ju inte är bortskämda med i vår kultur av mail- blogg- sms- telefon- (non-) kommunikation.

Men, kära läsare, lova mig att inte använda ordet "kram" som standardavslutning i icke-verbal kommunikation!
Detta ord, ni vet väl att det på vårt mesta utländska språk mycket riktigt både kan vara en kärleksfull och en dödande åtbörd?! Tänk dig att du är passionerat förälskad i någon och du får ett meddelande som slutar med "kram".... glöm honom/henne! Tänk dig, du är inte ett dugg intresserad men känner dig sjysstare om du svarar på tilltal och vill inte vara otrevlig, vad är bättre än att avsluta med "kram"?

Nix, "kram" får i min mening endast uttryckas på plats. Högst fysiskt. Och avslöja kramarens riktiga (Judas-) gärning!

Ropen skalla, uppriktighet åt alla...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Okidokki. Håller med. Kram är en fysisk handling... men omfamnas knappast av ordet kram. Allt gott du skrivande. Hej hopp, annemarie

Hypergraphia sa...

Oh, den efterföjande reaktionen understryker verkligen kramen, det är sant. I största allmänhet finner jag sms, mail, etc kommunikationens avslutningar högst svåra att greppa. På engelska fungerar x väldigt bra också bland vänner, däremot ställer det till besvär när det misstolkas. Annars då, vänliga hälsningar? allt gott? Trots vänligheten läser jag inte annat än iskyla. Jag brukar således köra på den neutrala / och namn. Eventuellt en initial för att signalera någon sorts intimitet.
Kram, ja, kram är som engelskans nice. Damned by faint praise. Vilket för övrigt är ett av mina favorituttryck. Vi nöter ned våra ord, vilket är synd, tills vi eroderat bort betydelsen.

Finbars Allehanda sa...

Tack, J. Du kör som jag, slash + initial för intimi, slash + namn för övriga. Finns det förresten någon regel för när x är puss och när x blir lite kyssigt på engelska? För övrigt anser jag att Carthago bör förstöras och att sms ska bannas för all kommunikation som kräver mer än tre ord.